X

Demo content

Click the pencil-icon to edit content. This is just a demo-text with Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Sed sit amet gravida magna. Proin in porttitor ante. Vestibulum varius pretium libero nec maximus. Nulla ac nulla purus.

Phasellus condimentum vehicula felis, quis porttitor enim aliquet in. Praesent consequat neque eget nisl dictum malesuada. Nam id efficitur arcu. Donec id mauris viverra nibh volutpat dapibus. Vivamus molestie sem urna, commodo laoreet nisl fermentum rutrum. Vivamus maximus, est ac gravida mattis, lacus orci gravida ipsum, non viverra leo ligula iaculis libero. 

75 jaar vrijheid

Tijdelijk Holocaust Monument Levenslicht in Vlaardingen

Op 26 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. 

Ook in Vlaardingen wordt daarbij stilgestaan, evenals over heel de wereld.

Een ieder is welkom bij de onthulling van het tijdelijke monument Levenslicht op zondag 26 januari vanaf 16.45 uur in de Rozentuin aan de Holysingel (tegenover Vaartland). Om 17.00 uur is er een herdenkingsmoment in de rozentuin in Holy en onthult burgemeester Bas Eenhoorn het monument Levenslicht, waarna er nagepraat kan worden in Vaartland.

Het Vlaardingse Levenslicht is onderdeel van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Monument

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden en hun leven leefden, soms al generaties lang. Ook uit Vlaardingen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. 

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat gemist wordt en de levend gehouden herinnering aan de slachtoffers.

Het monument is na de onthulling te bezoeken tot en met 2 februari in de avonduren. Het monument komt namelijk het beste tot zijn recht in het donker.

Brief Zweeds Wittebrood

Bram Keizerwaard - voorzitter van de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen - In het Algemeen Dagblad